Rendszertan és leírás

A szalakóta (Coracias garrulus) a szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe, azon belül a szalakótafélék (Coraciidae) családjába tartozó faj. Két alfaja létezik, hazánkban a Coracias garrulus garrulus  él, a másik ‒ halványabb színű ‒ alfaj a Coracias garrulus semenowi. Élőhelye Iraktól Kína nyugati határáig terjed. A szalakótafélék családjához rendszertanilag közel állnak a színpompás tollazatú gyurgyalagfélék (Meropidae) és a jégmadárfélék (Alcedinidae).


Repülő szalakóta (Fotó: Lóki Csaba)

A szalakóta csóka nagyságú madár (testhossza: 30-32 cm), szárnyfesztávolsága 66-73 cm. Feje, nyaka, és hasoldala égszínkék, háta gesztenyebarna. Röptében jól látszanak kék és lila szárnyfedői és az ezekkel kontrasztos fekete evezőtollak.

A nemek hasonlóak, de költési időszakban a hím kék színe élénkebb, a farkcsík ibolyás színe erősebb, kiterjedtebb. 

A kirepült fiatalok fakóbbak, mellük és középfedőik barnásan futtatottak, szélső farktollaik rövidebbek, és nincs a végükön fekete folt.


Szalakóta fióka (Fotó: Kerékgyártó Róbert)