Élőhely

A Kárpát-medencében a faj természetes élőhelyei az erdőssztyeppek, az öreg ártéri ligetek, a fehérnyár-csoportokkal tarkított homokpuszták, illetve az erdőfoltokban bővelkedő láprétek és kaszálók voltak. A modern gazdálkodási módszerek hatására ezen élőhelyek mérete és száma nagymértékben csökkent, így napjainkban leginkább a mozaikos gyepekkel, extenzív szántókkal, facsoportokkal, öreg magányos fákkal tarkított élőhelyen találja meg az életfeltételeit.

Mivel odúban költő faj, fontos számára az öreg fák jelenléte. Költésre elsősorban a zöld küllő (Picus viridis) és a fekete harkály (Dryocopus martius) elhagyott odúit használja. Esetenként homok- vagy lösz- partfalakban is fészkel, de ez viszonylag ritka a Kárpát-medencében. Megtelepíthető mesterséges odúban is.


Szalakóta költő terület / Fotó: Horváth György

A szalakóta hosszú távú vonuló. A telet Afrika déli és keleti területein tölti. A pontos vonulási útvonal még ismeretlen, de gyűrűleolvasások alapján a kutatók feltételezik, hogy Görögországon és Olaszországon át a Közel-Keleten keresztül jutnak el a madarak Afrikába. A faj táplálkozási stratégiája miatt a telelőterületeken is a nyílt gyepes élőhelyeket preferálja.


Szalakóta telelő terület, Dél-Afrika / Fotó: Halmos Gergő