Distribuție

Dumbrăveanca cuibărește cu precădere în silvostepele din zonele temperate ale Europei și Asia.

În Ungaria, până la începutul anilor 1950, cu excepția zonelor împădurite întinse și cele de deal înalt,   era o specie comună aproape pe întreaga suprafață a țării.

Regresul numeric al populațiilor s-a accentuat mult, astfel, de la mijlocul anilor 1970 până azi a dispărut din zone întinse ale țării iar în multe locuri s-a împuținat îngrijorător. În trecut era o specie cuibăritoare comună pe câmpia Szatmár-Bereg, în partea estică a țării, la est de râul Tisa, la poalele dealurilor, în zonele de șes precum Hortobágy, Nagykunság, de-a lungul râurilor mari, câmpia Drávei, în județele Zala, Somogy și Baranya. În zilele noastre populații semnificative pot fi întâlnite doar pe câmpia Hevesi, pe Borsodi Mezőség, în Jászság, Kiskunság, partea sud-estică a țării, respectiv în regiunea Tápió.

În România este încă o specie comună sau relativ comună în afara arcului Carpatic. În trecut era o specie cuibăritoare în număr redus și în Transilvania, populația de aici a dispărut însă în totalitate.

În Dobrogea și Bărăgan este încă o specie comună, fiind prezentă în mai toate habitatele. De asemenea, dumbrăveanca este prezentă ca pasăre clocitoare și în sudul țării (Oltenia și Muntenia), având populații însemnante. În estul țării (Moldova) este de asemenea prezentă, fiind mai des întâlnită în partea sudică a regiunii.

În Câmpia de Vest și Banat specia cuibărește în număr redus în perechi izolate sau populații mici, distribuite punctiform.

Din cauza lipsei de date, despre dinamica populațiilor din România nu avem date suficiente.

  • Distribuția subspeciei nominale Coracias garrulus garrulus: Africa de Nord, Europa, Asia Mică, Siberia de Sudvest.
  • Distribuția subspeciei Coracias garrulus semenowi: Din Iran până în partea vesică a Chinei și partea de sud a Kazahstanului.

Distribuția dumbrăvencii / Hartă: http://www.iucnredlist.org/details/full/22682860/0