Cuibărit

Specia cuibărește în scorburi, în condiții naturale în dumbrăvi și pâlcuri cu lemn de consistență moale, de regulă în scorburi săpate de ghionoaie verde și ciocănitoare neagră, cuibărind însă deseori și în galerii săpate în maluri lutoase și de loes. Ocupă scorburile artificiale de tip D.

Specie monogamă. Cuibărește doar o singură dată pe an, în perioada dintre sfârșitul lunii mai și sfârșitul lunii iulie. La începutul perioadei de împerechere putem observa zborul nupțial caracteristic, când păsările fac tumbe și picaje în zbor.

Cel mai des ponta constră din 4-5 ouă albe și rotunde, a căror perioadă de incubație este de 18-19  zile. La creșterea puilor participă ambii părinți, puii părăsind cuibul la vârsta de 28-29 zile. 


Pontă de dumbrăveancă (Foto: Lopusny András).